Bloggar av mammor och gravida baravaramalin - Lite om mig, lite om oss och lite om allt!

Bäbis nytt!

Ny vecka: 32 (31+0)

Vecka 32

Vikt: 1750 g
CRL: 27,5 cm
Full längd: 37 cm

I början av denna vecka är fostret 29 veckor gammalt. Nu tränar det aktivt på att svälja och kissar cirka en halv liter om dagen. Fostervattnet byts ut var tredje timme. Det svalda fostervattnet lagras som mekonium, babyns första avföring, som kommer ut under de första timmarna efter födseln.

Fostret reagerar på ljuset som kommer igenom livmoderväggen. Ibland sträcker det sig efter ljuset eller följer det med ögonen.

Nu är det vanligt att fostret hickar och mamman kan ofta känna det. Hickan är inget problem, tvärtom eftersom det hjälper babyn att träna på sin andning. När barnet hickar drar diafragman ihop sig och det ökar också lungkapaciteten.

Lungorna och andningssystemet är nästan fullgånget, men ju längre barnet kan stanna i livmodern, desto bättre kommer det att fungera efter födseln.

Många kvinnor får vid denna tid sammandragningar, eller förvärkar som man brukar säga. Det är livmodern som tränar sig inför förlossningen. Förvärkarna börjar ofta långt tidigare i graviditeten, men går då inte att känna. De som har fött barn tidigare kan känna förvärkar så tidigt som före vecka 20.

Till skillnad från riktiga födslovärkar så är förvärkarna så gott som smärtfria. Förvärkar är ofta oregelbundna och de kan upphöra om man rör sig eller byter kroppsställning. Födslovärkar försvinner inte, de är inte smärtfria (!) och de blir bara starkare i intensitet.

Om man är osäker på vilken slags värkar man har – och särskilt om man har fött för tidigt innan – så bör man kontakta sjukvården.



Ungefär såhär har bäbis det i magen just nu. Ser inte så jätte bekvämt ut.
(Nej jag vet inte till 100% att vår bäbis har snopp, men till 99%, och dessutom hittade jag ingen bättre bild)

Niferex har jag slutat med. Det gick verkligen inte. Dricker istället Blutsaft, och det är verkligen det vidrigaste jag någonsin smakat. Jag kan inte komma på något som slår den. Eftersmaken är nästan outhärdlig, ni vet som som bara blir värre och värre!


Ett snyggt påslakan till vagnen har han fått också




Och dom snyggaste byxorna


(mamma gillar stjärnor)

/M/

Permalink Barn Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback